The best single-varietal wines in The Essential Guide 2021

Last year we instituted this special classification and this year we expanded it to include 35 different grape varieties.
Here is the special ranking that rewards the best wines produced mainly from a single grape variety, among the main cultivated in Italy, both indigenous and international. To be more precise, at least 85% comes from a single grape variety, as European Union legislation establishes, except in cases where the D.O. regulations require higher percentages.
Among these wines, some constitute the pillars of the oenological quality of our country. A truly formidable selection, in our opinion.
- Aglianico: Taurasi Quindicianni 2005, Perillo, Campania – 99/100
- Barbera; Nizza Bauda Riserva 2015, Tenuta Olim Bauda, Piemonte - 97/100
- Cabernet franc: Bolgheri Superiore Dedicato a Walter 2016, Poggio al Tesoro, Toscana - 97/100
- Cabernet sauvignon: Cabernet Sauvignon Lafòa 2017, Colterenzio/Schreckbichl, Alto Adige - 97/100
- Cannonau: Dettori Rosso 2015, Tenute Dettori, Sardegna - 99/100
- Chardonnay: Batàr 2017, Querciabella, Toscana - 98/100
- Dolcetto: Dogliani Superiore Papà Celso 2018, Abbona Marziano, Piemonte - 95/100
- Fiano: Fiano di Avellino Tognano 2017, Rocca del Principe, Campania - 95/100
- Friulano: Collio Friulano M 201- 9, Schiopetto, Friuli Venezia Giulia - 98/100
- Gewürtztraminer: AA Gewürtztraminer Epokale Spätlese 2013, Cantina Kellerei Tramin, Alto Adige - 96/100
- Glera: Grave di Stecca 2015, Nino Franco, Veneto - 96/100
- Greco: Greco di Tufo Stilema 2017, Mastroberardino, Campania - 94/100
- Grignolino: Grignolino del Monferrato Casalese Bricco del Bosco Vigne Vecchie 2015, Giulio Accornero & Figli, Piemonte - 96/100
- Grillo: Sicilia Grillo Lalùci 201- 9, Baglio del Cristo di Campobello, Sicilia - 95/100
- Lambrusco: In Correggio Rosso Millesimato 200- 9, Lini - 910, Emilia Romagna - 96/100
- Merlot: Palazzi 2018, Tenuta di Trinoro, Toscana - 97/100
- Montepulciano: Kurni 2018, Oasi degli Angeli, Marche - 97/100
- Nebbiolo: Barolo Monfortino Riserva 2014, Giacomo Conterno, Piemonte - 99/100
- Nerello mascalese: Etna Rosso Barbagalli 2017, Pietradolce, Sicilia - 97/100
- Nero d'Avola: Sicilia Nero d’Avola Don Antonio Riserva 2016, Morgante, Sicilia - 95/100
- Pecorino: Pecorino Supergiulia 2018, Cataldi Madonna, Abruzzo - 97/100
- Pinot bianco: Collio Pinot Bianco 201- 9, Franco Toros, Friuli Venezia Giulia - 97/100
- Pinot grigio: Friuli Isonzo Rive Alte Pinot Grigio Sot lis Rivis 2018, Ronco del Gelso, Friuli Venezia Giulia - 94/100
- Pinot nero: AA Pinot Nero Schweizer 2016, Franz Haas, Alto Adige - 96/100
- Primitivo: Gioia del Colle Muro Sant’Angelo Contrada Barbatto 2017, Tenute Chiaromonte, Puglia - 97/100
- Ribolla gialla: Ribolla Gialla 2012, Gravner, Friuli Venezia Giulia - 98/100
- Riesling: AA Valle Venosta Riesling Windbichel 2018, Castel Juval Unterortl, Alto Adige - 96/100
- Sagrantino: Montefalco Sagrantino Colle alle Macchie 2016, Tabarrini, Umbria - 96/100
- Sangiovese: Brunello di Montalcino Riserva 2012, Biondi Santi - Tenuta il Greppo, Toscana - 100/100
- Sauvignon: Collio Sauvignon Ronco delle Mele 201- 9, Venica & Venica, Friuli Venezia Giulia - 97/100
- Syrah: Per Sempre 2018, Tua Rita, Toscana - 97/100
- Teroldego: L.V. Ludovico de Vescovi 2015, De Vescovi Ulzbach, Trentino - 96/100
- Trebbiano: Trebbiano d’Abruzzo 2016, Valentini, Abruzzo - 98/100
- Verdicchio: Castelli di Jesi Verdicchio Ergo Sum Riserva 2016, Mirizzi, Marche - 96/100
- Vermentino: Capichera 2018, Capichera, Sardegna - 97/100